Havremagasinet - page 8

Säckarna vägdes på bottenvåningen,
där packningen skedde, på en fast våg
som varmonterad i livmed golvet.
PLATSFÖRPROVIANT
Havremagasinet var från början av-
sett för att främst magasinera havre,
men hade plats även för annan
proviant. Bruna bönor, orostat kaffe
och knäckebröd kunde man hitta
på hyllorna. 1928 hade sortimentet
utökatsmedbland annat ärtor, salt sill,
fläsk, ost, konserver, choklad, mjöl och
gryn. Det var bara början; i takt med
att militären motoriserades, minskade
behovet av havre ochHavremagasinet
fick andra uppdrag. 1936 ändrades
namnet till ”Förplägnadsanstalten
Hässleholm” för att bättre passa
verksamheten och 1944 gjorde man
en större ombyggnad för att anpassa
utrymmena för lagring av proviant.
Havrebingarna i halva byggnaden
revs ut och golven byttes för att kunna
hysa lagerhyllor. I den andra halvan
fortsattehavrehanteras, på samma sätt
som tidigare.
SLUTMEDHAVRE
I mitten av 50-talet fanns nästan inga
hästarkvaridetmilitäraochefterfrågan
på havret hade sjunkit radikalt. 1955
gjordes därför en genomgripande
renovering av byggnaden och havre-
hanteringen togs bort helt. Hela
magasinet moderniserades och ut-
formades för att kunna lagra och
hantera proviant. Paternosterverket
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...24
Powered by FlippingBook